Medikal Firmaları
Loading
  • Firma Üye Girişi  alt menü ikon
  • |
  • Personel Üye Girişi  alt menü ikon

Bilgilendirme


15.05.2014 tarihli 29001 sayılı Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım yönetmeliği gereğince medikal ürünlerin internet üzerinden satışı yasaklanmıştır. Medical Rehberi üzerinde medikal ürün satışı yapılmamaktadır. Medical Rehberi'nde bulunan medikal ürünler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.

Vitrin Ürünler
Vejetaryen Beslenme Nedir? Nerelere Dikkat Edilmelidir?
Vejetaryen Beslenme Nedir? Nerelere Dikkat Edilmelidir?

 

Hiç et yememe veya hayvansal olarak sadece deniz ürünlerini tüketme şeklinde uygulanan vejetaryen beslenme çeşitleri vardır. Vejetaryen beslenme düzenini tercih eden kişiler eğer dengeli bir şekilde beslenmezler ise bazı sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabilirler. Özellikle protein bakımından zengin olan et ürünleri tüketilmediği takdirde bu eksikliği kapatabilecek özellikte olan bitkisel besinler tercih edilmelidir.

Vejetaryen beslenme sağlıklı beslenme demek değildir. Şöyle ki, sebzeleri beslenmesine dahil etmeyen bir vejetaryen ağır karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere yönelecektir. Örnek olarak yağlı bir patates kızartması vejetaryen beslenme prensibine uygun olsa da sağlıklı değildir. Bu şekilde dengeli beslenmeyen vejetaryen kişilerde yağlanma ve hızlı kilo artışı görülebilmektedir. Makarna, pilav, hamur işlerinin sık olarak tüketilmesi ve sebze yönünün eksik kalması vejetaryen kişilerde yaygın olarak yapılan beslenme hatalarındandır.

Karbonhidrat açısından vücudunuzun ihtiyacı olduğundan fazlasını tüketmeniz kilo artışına sebep olacaktır. Bu nedenle her ne kadar vejetaryen beslenmeye uygun olsa da ağır yağlı kızartmalardan, çok fazla hamur işinden, yağlı kek, çörek gibi yiyeceklerden tamamen uzak kalınmasa da abartılmamasında fayda var. Vejetaryen beslenmek her gün makarna yemek değildir. Özellikle protein açısından zengin olan baklagillerin düzenli olarak tüketilmesi vejetaryen beslenen bir kişi için önemlidir.

Öğünlere Dikkat Edin

Vejetaryen beslenen bir kişi ara öğünlerde de dikkatli olmalıdır. Genel olarak vejetaryen kişiler öğün vakti gelmeden acıkma hissi duyduklarında cips, çikolata, kek, börek tarzı yiyeceklere yönelmektelerdir. Bu tarz besinleri tüketirken mutlaka porsiyon ayarlaması iyi yapılmalı ve fazla karbonhidrat alımından kaçınılmalıdır. Yüksek oranda yağ içeren besinler de kilo artışına sebep olmakla birlikte kolesterol artışını tetikleyebilmektedir.

56d9b8041d0e2vejetaryen_beslenme_nedir_icerik

Protein İhtiyacınızı Karşılayın

Vejetaryen beslenmelerde en çok dikkat edilmesi gereken husus günlük protein ihtiyacının karşılanmasıdır. Protein açısından zengin olan hayvansal kaynaklı ürünler tüketilmediğinden vejetaryenlerin bu eksikliği protein açısından zengin olan bitkisel çözümlerle kapatmaları gerekir. Spor yapan kişilerde protein ihtiyacı daha fazladır. Kişi ne kadar proteine ihtiyacı olduğunu hesaplamalı ve eksik kaldığı durumlarda gıda takviyelerinden faydalanarak günlük alması gereken protein miktarını tamamlamalıdır. Protein hesabı yaparken ağırlığınızı tam olarak bilmeniz gerekmektedir. Ağırlığınızı ölçtükten sonra kilo başına bir gram olarak protein ihtiyacınızı hesaplayabilirsiniz. Eğer düzenli olarak spor yapıyor iseniz bu hesabı kilogram başına bir buçuk kilo olarak yapmanız gerekmektedir.

Vejetaryen beslenmenin çeşitli şekilleri vardır. Bazı vejetaryenler süt ve süt ürünleri ile beslenebilir ve protein ihtiyacını bu şekilde karşılayabilir. Ancak en katı vejetaryen beslenme yani hayvansal kaynaklı hiçbir gıdanın kullanılmadığı vejetaryen beslenmelerde soya bitkisinden elde edilen soya sütü tercih edilebilir. Protein ihtiyacını karşılayabilmeleri için bu kişilerin düzenli olarak kuru baklagiller tüketimine de önem vermeleri gerekmektedir. Ancak yine de bu konuda çeşitli endişelere sahip olan veya ihtiyacını karşılamakta zorluk çeken kişiler mutlaka bir uzman denetiminde olmak koşulu ile protein tozu ve benzeri besin takviyelerine başvurabilirler.

Vejetaryen beslenmeler dengeli olmasına dikkat edilmediğinde demir eksikliğine de sebep olabilmektedir. Yumurta tüketebilen vejetaryenler bu konuda oldukça şanslıdır. Yumurta yüksek oranda demir içerdiğinden bu kişilerde demir eksikliği çok daha az ortaya çıkar. Ancak hiçbir şekilde hayvansal gıda tüketmeyenlerde bu çok ciddi bir sorundur. Baklagillerde bulunan demir et içeriğindeki demir gibi değildir ve emilimi çok daha zordur. Yalnız başka bir alternatif bulunmadığından bu kişilere önerilen çözüm bol C vitamini içeren bir besinle beraber baklagilleri tüketerek demir emilimini artırmalarıdır. Portakal suyu, maydanoz gibi C vitamini yönünden zengin besinler baklagiller ile beraber tüketildiğinde demir emilimini artıracaklardır.

 

 
Site İstatistikleri :      Toplam Firma : 4481     Toplam Ürün : 2323     Toplam Hastane ve Tıp Merkezi : 315     Toplam CV : 157     Toplam İlan : 1
 
MEDICAL REHBERİ

Medikal Firmaları ve Medikal Ürünler

copyright © medicalrehberi.com