Fıtık, karın bölgesindeki iç organların ya da herhangi bir dokunun kas bölgesinden dışarıya çıkarak deri altında şişkinlik oluşturması durumudur. Diğer bir anlatımla, bağırsağın karın duvarında dışa doğru yaptığı baskıyla ortaya çıkan şişkinliktir.
Karın bölgesi güçlü kaslarla çevrili olması sebebiyle bu kasların oluşabilecek bir hassasiyet durumunda bağırsaklar koruma görevini yerine getiremez. Fıtıkta da zayıf bölgede oluşan şişkinlikten bağırsak da dışarı çıkar ve sağlıklı bir biçimde muhafaza edilemez. Bu şişlik de kişinin öksürmesi ya da zorlaması sonucu ortaya çıkabilmektedir. Yatar pozisyonda iken serbest kalmaması ile de verdiği rahatsızlık kısa süre ortadan kalkar.

Fıtıklar vücudun pek çok farklı bölgesinde görülebilen hastalıktır. En sık karşılaşılan çeşitleri ise, kasık ve uyluk fıtıklarıdır. Kasık fıtıkları yoğunlukla erkeklerde görülürken uyluk fıtıkları ise genellikle kadınlarda görülür. Aynı zamanda kasık fıtıkları doğuştan da gelebilen türdedir. Zaman içerisinde oluşan fıtık durumlarında karındaki basınç arttıkça kese daha da büyür ve bağırsak bu kese içine doğru kaymaya başlar. Bu olaydan sonra kişi ağrı ve şişkinliği hisseder. Eğer şişkinlik tedavi edilmezse bağırsaklar kasık kanalına iner ve ağrının şiddeti daha da artar. Uyluk fıtığında ise şişkinlik bacağın üst kısmında meydana gelmektedir. Daha çok hamillerde ya da kilolu kadınlarda görüldüğü saptanmıştır. Çünkü doğum sonrası bacağın üst kısmının hassaslaşması sebebiyle fıtığa uygun bir ortam oluşmaktadır.
Fıtık tedavileri genelde cerrahi müdahale ile gerçekleşir. Ameliyatta bağırsaklar yeniden karın boşluğuna alınır ve oluşan kese kaldırılıp etrafındaki kaslar güçlü ilmekler veya özel malzemelerle tedavi edilir. Bu şekilde gerçekleşen tedaviler de dikiş esnek olması sebebiyle bireyin herhangi bir sebeple zorlanması sonucu açılmasının önüne geçilmiş olunur. Ancak dikkat edilmesi için hastanın en az bir boyunca dinlendirilmesi gerekir.